Maj 2017

W miesiącu maju zrealizowaliśmy zajęcia pod hasłem „Ile kakao jest w czekoladzie?”. Podopieczni placówki obejrzeli film pt. „Skąd pochodzi czekolada?” Dowiedzieli się, co to jest kakaowiec i poznały nazwy Państw, w którym uprawia się kakaowce. Również dowiedziały się jak z ziarna kakaowca powstaje kakao oraz dlaczego kakao i czekolada są zdrowe. Poznały zalety tych produktów. Dowiedziały się, że zawierają mnóstwo minerałów tj. miedź, magnez, żelazo, fosfor, wapń. Zaznaczono, że regularne, umiarkowane spożywanie czekolady, może stanowić uzupełnienie zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia. Wychowankowie wymienili cztery rodzaje czekolady: gorzką, mleczną, białą i deserową. W trakcie zajęć wraz podopiecznymi wykonaliśmy test organoleptyczny, aby określić kolor, twardość, zapach i smak czekolady. Został przeczytany i przeanalizowany skład podany na opakowaniu. Określono walory zdrowotne. Powiedziane zostało, że najlepiej spożywać jest niewielkie ilości gorzkiej czekolady, która zawiera najwięcej wartościowego kakao, a najmniej zbędnego w diecie cukru. Wyjątkiem jest spożywanie czekolady np. w czasie intensywnego i długotrwałego wysiłku fizycznego, kiedy cukier dostarcza niezbędnej energii. Wraz z wychowankami zabawiliśmy się w cukierników i wykonaliśmy czekoladową pralinkę.
Środowiskowym Ognisku Wychowawczym podopieczni przygotowują zdrowe posiłki każdego dnia. Podczas zajęć staramy się urozmaicić formy wykonywania kolejnych posiłków oraz ich walory smakowe. Uświadamiamy dzieciom że zdrowo to też smacznie. Zachęcamy do samodzielnego wykonywania posiłków i współpracy z innymi. Wykorzystywanie inwencji twórczej podopiecznych do przygotowywania nieskomplikowanych podwieczorków. Przypominanie o zasadach higieny i bezpieczeństwie pracy w kuchni. Wdrażanie do wspólnych zakupów.

Post Author: TPD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *