Październik 2017

W miesiącu październiku zrealizowane zostały zajęcia pt.:”Kuchnia góralska”. Wychowankowie podczas zajęć dowiedzieli się co charakteryzuje w/w region , jakie dania wchodzą w skład kuchni góralskiej, jak wygląda góral i jego strój regionalny. Zapoznając dzieci z tematem zwracałam szczególną uwagę na zasady zdrowego odżywiania. Dzieciom zostały przedstawione zdjęcia górskich krajobrazów, domów, a także atrakcji z jakich można skorzystać wybierając się na wycieczkę w góry. Każdy wychowanek mógł przymierzyć strój góralski, w którym mógł poczuć się jak prawdziwy mieszkaniec Zakopanego. Dzieci z pomocą nauczyciela przygotowały pyszne naleśniki z oscypkiem i żurawiną , a także sałatkę z oscypkiem. Na zakończenie obejrzały film , który przedstawiał proces powstawania oscypka.

W Środowiskowym Ognisku Wychowawczym podopieczni przygotowują zdrowe posiłki każdego dnia. Podczas zajęć staramy się urozmaicić formy wykonywania kolejnych posiłków oraz ich walory smakowe. Uświadamiamy dzieciom że zdrowo to też smacznie. Dajemy dzieciom możliwość realizacji własnych pomysłów. Uczymy dzieci zasad rozsądnego wykorzystywania żywności, kształtowania estetyki. Zachęcamy do samodzielnego wykonywania posiłków i współpracy z innymi.

Post Author: TPD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *