Listopad 2017

W miesiącu listopadzie zrealizowane zostały zajęcia dotyczące kuchni kaszubsko-pomorskiej. Ziemia tego regionu może nie jest zbyt urodzajna, ale dostęp do wód zarówno słonych jak i słodkich zapewnia regionowi mnogość dań z wykorzystaniem ryb. Przez wieki Kaszubi i Pomorzanie opracowali szereg sposobów na przygotowanie ryb. Smażono je, wędzono, marynowano, gotowano. Obok ryb ważne miejsce zajmowały także ziemniaki oraz chleb. Z mięs najczęściej jadano drób, zwłaszcza gęsinę. Dzieci zostały zapoznane z tradycyjnymi przepisami kuchni. Mogły obejrzeć fotografie najpiękniejszych miejsc tego regionu. Zobaczyły jak wygląda strój regionalny , a także usłyszały słynną kaszubską gwarę. Podczas zajęć szczególną uwagę zwracaliśmy na znaczenie spożywania ryb. Dowiedzieliśmy się jaki wpływ ma ich jedzenie na rozwój naszego organizmu. Zapoznaliśmy się z tabelą zdrowego odżywiania, a także przygotowaliśmy sałatkę wywodzącą się z omawianego regionu i upiekliśmy słynną struclę makową. Szczególną uwagę zwracaliśmy na higienę przygotowania i spożywania posiłku.

„Co zrobić z jedzeniem, żeby go nie zmarnować?” Częstym powodem niewykorzystania jedzenia jest krótki czas jego przydatności. Jednym ze sposobów na przedłużenie terminu ważności żywności, jest jej utrwalenie metodami tradycyjnymi. Dzięki nim możliwe jest przetworzenie warzyw i owoców sezonowych oraz innych surowców nietrwałych np. mięsa, mleka, pozwalające znacznie wydłużyć ich czas przechowywania. W czasie zajęć dzieci i rodzice porównywały własne obserwacje, rozmawiały o skali marnowania żywności na całym świecie oraz o tym, dlaczego należy przeciwdziałać temu zjawisku. Uczestnicząc w kalamburach, poznały cel utrwalania żywności, jakim jest hamowanie niekorzystnych zmian fizycznych, chemicznych, mikrobiologicznych i biochemicznych. Zabawa ruchowa zainspirowała ich do przeanalizowania wpływu warunków przechowywania surowców i produktów spożywczych na termin przydatności jedzenia. Dzieci i ich rodzice obejrzały prezentację multimedialną ze zdjęciami. Wypełniły karty pracy, a także wspólnie z pozostałymi dziećmi i ich rodzicami wykonały plakat pt.” Przechowywanie jedzenia”.

 

Post Author: TPD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *