Styczeń 2018

W styczniu wychowankom została przedstawiona kuchnia kujawska. Kuchnia tego regionu uchodzi za bogatą i zróżnicowaną. To dzięki położeniu regionu, który obfituje w lasy, jeziora, a także żyzne ziemie. W kuchni kujawskiej spotkamy liczne dania z wykorzystaniem ryb oraz grzybów i jagód. Ze względu na bliskość Pomorza mieszkańcy Kujaw mają łatwy dostęp do ryb morskich, np. śledzi. Z ryb przyrządza się tutaj także sałatki oraz zupy. W tradycyjnej kuchni regionu występuje także sporo warzyw charakterystycznych dla kuchni polskiej, czyli grochu, fasoli, kapusty. Natomiast co do mięs to królują dania z wieprzowiny, wołowiny, a także z ptactwa hodowlanego – kur i gęsi. Ważnym elementem zdrowego odżywania i prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu są ryby, będące istotnym źródłem kwasów tłuszczowych n-3 , rzadko niestety występują w diecie dzieci i młodzieży , a część osób nie spożywa ich w ogóle. Dlatego wybraliśmy tę właśnie kuchnię, aby wychowankowie przekonali się do spożywania ryb pod każdą postacią. Mieliśmy to szczęście , iż na nasze zajęcia została zaproszona mama jednego z wychowanków, która pochodzi z w/w regionu. Opowiedziała nam od kuchni z czego słynie region , jakie dania przyrządza się w jej rodzinnych stronach i które smakują jej najbardziej. Pokazała nam jak w łatwy i szybki sposób przyrządzić pyszne zacierki na mleku, sałatkę śledziową , a także zapoznała nas ze smakiem różanej konfitury. Pomogła nam w upieczeniu deseru – pierniczków bo z nich także słynie kuchnia kujawska. Dokładnie obejrzeliśmy na mapie w/w region, a także mieliśmy możliwość obejrzenia prywatnej galerii zdjęć z dawnych jak i obecnych lat.
Podczas każdych zajęć przypominamy podopiecznym o potrzebie zdrowego odżywiania . Analizujemy piramidę zdrowego żywienia. Przygotowujemy zdrowe posiłki. Porównujemy wartości odżywcze poszczególnych składników jedzenia. Oglądamy prezentacje , które pokazują jak ważny wpływ na nasz organizm i jego wygląd ma zdrowe jedzenie. Rozwijamy aktywność ruchową poprzez spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Poznajemy smaki z różnych części naszego kraju.

Post Author: TPD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *