Środowiskowe Ognisko Wychowawcze Towarzystwa  Przyjaciół Dzieci w Białymstoku bierze udział w Ogólnopolskim Programie Dożywiania Potrzebujących Dzieci „ZDROWO JEŚĆ, BY ROSNĄĆ W SIŁĘ" Fundacji TESCO Dzieciom.

Środki na realizację programu pozyskiwane są w ramach zbiórki publicznej, prowadzonej w sklepach Tesco na terenie całego kraju.

Program Fundacji w sposób kompleksowy odpowiada na potrzeby naszych podopiecznych w zakresie dożywiania dzieci. Celem projektu jest sfinansowanie zakupu żywności dla podopiecznych ogniska oraz ich edukację w zakresie zdrowego i racjonalnego żywienia, zbilansowanej diety oraz poszerzenia wiedzy związanej z higieną, estetyką i przyrządzaniem posiłków.

 

Zapraszamy do oglądania zdjęć tutaj

Podopieczni Środowiskowego Ogniska Wychowawczego uczestniczyli w lekcji zatytułowanej „ Mój przyjaciel żelkowy MIŚ ”. W pierwszej części zajęć dzieci miały okazję zapoznać się z filmem, który przedstawiał proces wytwarzania żelek, w różnych kolorach i kształtach. W kolejnym etapie wychowankowie dostali zakupione wcześniej różnego rodzaju żelki. W parach opisali składniki i porównali je z pozostałymi żelkami. Następnie ułożyli krótkie opowiadania nawiązujące do zdrowego odżywiania, których głównymi bohaterami były żelkowe postacie. Para zwycięska tej konkurencji została królem i królową żelkowego świata i przedstawiła grupie pomysł na wykonanie samodzielnie żelek z przygotowanych wcześniej składników. Dzieci dowiedziały się jak samodzielnie można wykonać żelki, w jaki sposób nadać im kolor i kształt.
Angażowanie dzieci do wspólnego tworzenia listy zakupów. Zachęcanie do przedstawiania ciekawych propozycji prowadzenia zajęć. Przypomnienie zasad obowiązujących dla uczestników programu. Realizowanie autorskich pomysłów dzieci, tak by mogły poczuć się współodpowiedzialne za realizację zajęć. Udzielanie możliwości wykazania się dla wszystkich podopiecznych, wdrażanie do działania uczestników najmniej aktywnych. Nagradzanie i docenianie zaangażowania oraz sprawdzanie poprzez zabawę zdobytej wcześniej wiedzy na temat zdrowego odżywiania.

W miesiącu lutym Środowiskowe Ognisko Wychowawcze zrealizowało zajęcia pod hasłem „Jedzenie i ćwiczenie”. Korzystając z okazji urodzin trójki naszych podopiecznych postanowiliśmy stworzyć okazję do przemyślanego jedzenia. Nasi wychowankowie otrzymali piramidę zdrowego żywienia i tabelę wartości odżywczych. Następnie zapoznaliśmy się ze składem gotowych przekąsek, zarówno zdrowych jak i mniej zdrowych. Obejrzeliśmy film dotyczący spalania kalorii. Po krótkim liczeniu wiedzieliśmy ile przykładowych ćwiczeń należy wykonać, by spalić jedno ciasteczko lub kawałek ciasta. Konsekwentnie po poczęstunku z urodzinowymi frykasami i części edukacyjnej wychowankowie przystąpili do zabaw i ćwiczeń ruchowych. Okazało się, że po wykonywaniu podstawowych ćwiczeń, po krótkim czasie część dzieci była już zmęczona. W ten sposób przeprowadziliśmy lekcję przemyślanego spożywania posiłków i odpowiedniego doboru produktów. Dzieci dowiedziały się w jaki sposób należy myśleć o naszym zdrowiu i przewidywać następstwa nieodpowiedniego odżywiania. Zrozumiały, jak ważny jest codzienny ruch, który ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie.

Zachęcanie do wspólnego spędzania czasu na powietrzu w ruchu. Nawiązywanie nie tylko do zdrowego odżywiania, ale również do aktywności fizycznych. Pokazywanie ciekawych form spędzania czasu wolnego z rówieśnikami poprzez wspólne robienie posiłków. Wykorzystywanie inwencji twórczej podopiecznych do przygotowywania nieskomplikowanych podwieczorków. Przypominanie o zasadach higieny i bezpieczeństwie pracy w kuchni. Wdrażanie do wspólnych zakupów.

W miesiącu styczniu zrealizowaliśmy zajęcia pod hasłem „Zdrowe przekąski KARNAWAŁOWE". Spotkanie rozpoczęliśmy luźną pogadanką na temat karnawału. Wspólnie szukaliśmy odpowiedzi na pytania: Czym jest karnawał w naszej tradycji? Czym charakteryzuje się ten czas? W jaki sposób możemy z niego korzystać? Kolejnym elementem zajęć było odnalezienie w kuchni wszystkich zdrowych składników, które mogą służyć do przygotowania karnawałowych przekąsek. Dziecko, któremu udało się zebrać jak najwięcej zdrowych dodatków miało pierwszeństwo w wyborze przepisu dnia. Następnie wychowankowie podzielili się na dwie grupy, jedna z nich stworzyła roladki z łososiem i serem feta, druga zaś owocowego szejka. Po uporządkowaniu kuchni dzieci obejrzały zdjęcia innych przekąsek i wypieków charakterystycznych dla okresu karnawału. Niektórym wychowankom były one znane z kuchni babci i mamy. Po zajęciach dzieci były zadowolone i zainspirowane do kolejnych działań kulinarnych.

W ramach formy otwartej prezentacji edukacyjnej programu dożywiania uczestnikom udało się spotkać z Radą Osiedla Bacieczki. Podczas prezentacji powiedzieliśmy w jaki sposób funkcjonuje nasza placówka. Następnie wprowadziliśmy gości w temat V Edycji Programu TESCO „Zdrowo jeść, by rosnąć w siłę". Kolejnym punktem było przedstawienie naszej współpracy oraz przybliżenie działań prowadzonych przez nas jako realizatorów. Podopieczni opowiadali o swym aktywnym udziale w zajęciach kulinarnych. Wspomnieliśmy również o tym jakie tematy zajęć udało się zrealizować podczas współpracy z TESCO. Kolejnym punktem programu była część edukacyjna. Członkowie Rady Osiedla Bacieczki opowiedzieli nam o swej aktywności, ważnej z perspektywy nie tylko dorosłych mieszkańców naszego osiedla, ale też dzieci. Spotkanie można określić integracyjnym, ponieważ wymieniliśmy się wspólnie ważnymi informacjami i miło spędziliśmy czas w przyjemnej atmosferze.

W Nowym Roku ustaliliśmy zasady dalszej realizacji programu „Zdrowo jeść, by rosnąc w siłę" i pozwoliliśmy na jeszcze większą aktywność dzieci. Przed każdymi zajęciami dostają kilka pomysłów, z których wspólnie wybierają jeden, który zostaje zrealizowany na najbliższych zajęciach. W ten sposób czują się docenione i same decydują na co mają ochotę i co chcą przygotować w ramach zdrowego posiłku. Oprócz tego wspólnie tworzą listę zakupów tak, by mieć wszystkie niezbędne składniki. W ten sposób uczą się samodzielności i podejmowania odpowiednich decyzji.

W miesiącu grudniu zrealizowane zostały zajęcia „Gdzie pieprz rośnie?". Wychowankowie placówki dowiedzieli się, w jaki sposób na sklepowe półki trafiają przyprawy, których używamy codziennie do przyrządzania posiłków. Rozmawialiśmy na temat przypraw wykorzystywanych w domach naszych wychowanków. Pogłębiliśmy wiedzę odnoszącą się do innego zastosowania znanych nam przypraw. Dzieci wykazały się ogromną pomysłowością, okazało się, że w domach wykorzystują przyprawy nie tylko jako dodatek leczniczy podczas przeziębień, ale również do prac plastycznych, które nabierają później wspaniałego zapachu. Podczas zajęć uczniowie odbyli wirtualną podróż po miejscach gdzie rosną popularne rośliny takie jak: goździki, pieprz, liście laurowe, bazylia, kminek, papryka. Następnie dzieci mogły poprzez zabawę poznać przyprawy zmysłami dotyku, smaku i węchu. Pod kierownictwem opiekuna, każde dziecko miało okazję posmakować przyprawy wybranej przez kolegów i koleżanki. W podsumowaniu zajęć każdy z wychowanków mógł podzielić się wrażeniami z resztą grupy i powiedzieć kilka słów o tym co udało się zapamiętać podczas zajęć.

Do Ogniska Wychowawczego zaprosiliśmy rodziców naszych podopiecznych. Przeprowadziliśmy zajęcia zatytułowane „Do czego służy opłatek?". Wspólnie z naszymi gośćmi rozmawialiśmy na temat tradycji świątecznych, które występują w ich domach. Dzięki otwartości rodziców udało się stworzyć wspaniałą atmosferę, sprzyjającą dyskusji na temat powstawania tradycji oraz jej znaczenia. Dzieci potrafiły wymienić różnice między czasem świątecznym a codziennością. Wraz z rodzicami przedstawiły odpowiedzi na pytanie „Co to znaczy że święta czuć w powietrzu?". Kolejnym punktem spotkania było tworzenie ozdób choinkowych. Uczestnicy spotkania otrzymali upieczone wcześniej przez wychowanków piernikowe ciasteczka. Zadaniem rodzin było udekorowanie ich kolorowymi pisakami spożywczymi wedle uznania. Wyobraźnia i współpraca przyniosła wspaniałe efekty, a kolorowe ciasteczka pięknie zdobiły choinkę. Na koniec spotkania dzieci otrzymały wcześniej przygotowane mikołajkowe paczki, których zawartość promowała zdrowe odżywianie, znalazły tam również symbolicznego czekoladowego Mikołaja.

Wraz z wychowankami naszej placówki wykorzystaliśmy magię świątecznego czasu. Zajęcia sprzyjały kształtowaniu umiejętności manualnych. Pokazaliśmy jak samodzielnie przygotować proste i zdrowe przekąski świąteczne. Dzieci poznały nowe sposoby na naturalne ozdabianie choinki. Wychowankowie dowiedzieli się, że przepisy świąteczne można modyfikować, tak, by stały się zdrowsze a jednocześnie nie straciły walorów smakowych. Korzystając z przepisów na zdrowe posiłki świetnie bawiliśmy się podczas wspólnych wypieków. Dzięki zajęciom prowadzonym w tym miesiącu udało się zintegrować grupę i wypracować nowe metody współpracy. Powstało wiele nowych inspiracji i propozycji kulinarnych na kolejne dni.

W miesiącu listopadzie zrealizowane zostały zajęcia; „ Ile soku jest w soku?” Wychowankowie placówki dowiedzieli się jaka jest różnica między sokiem a nektarem. Dlaczego warto zwracać uwagę na etykiety dołączone do opakowań oraz jak przechowywać soki tłoczone. W czasie zajęć szczególną uwagę zwracaliśmy na zasady zdrowego odżywiania. Przeprowadziliśmy dyskusję na temat ważnych witamin, których najbardziej potrzebuje organizm podczas okresu zimowego. Dzieci dowiedziały się jakie korzystne witaminy posiadają owoce i w jaki sposób możemy je wykorzystać. Obejrzeliśmy film, który przedstawiał przygotowywanie soku w warunkach fabrycznych. Następnie wykonaliśmy krótki pokaz wytwarzania soku w warunkach domowych. Wychowankowie mieli okazję samodzielnie przygotować sok ze świeżych owoców przy pomocy sokowirówki. Sami decydowali o tym jakich owoców chcą użyć. Następnie podczas degustacji poznawali różnicę w smaku i barwie. Kolejnym elementem przeprowadzanych zajęć była rozmowa na temat dat ważności soków i ich przechowywania. Wychowankowie analizowali etykiety z opakowań napojów zakupionych w sklepie. Wspólnie zastanawiali się nad sposobami przechowywania soku, który sami wyprodukowali.

Do Środowiskowego Ogniska Wychowawczego zaprosiliśmy rodziny naszych podopiecznych. Zrealizowaliśmy zajęcia pod hasłem „ Czy rośliny mogą leczyć ? ” Podczas spotkania dzieci poznały rośliny, które są używane w domach jako lekarstwa. W trakcie zajęć przeprowadzonych metodą „burza mózgów” okazało się, że dzieci znają kilka domowych sposobów na pozbycie się np. kaszlu, bólu gardła i innych infekcji. Postanowiliśmy nie poprzestawać na tej wiedzy, lecz wspólnie ją rozwinąć. Wraz z członkami rodzin obejrzeliśmy mini wykład farmaceuty. Następnie każdy z rodziców opowiedział o sposobach domowego leczenia roślinami, które najczęściej stosuje w domu. Kolejny etap naszych zajęć to zajęcia praktyczne. Wychowankowie wspólnie z opiekunami przygotowali domowe lekarstwa na bazie znanych nam roślin i innych składników o leczniczych właściwościach. Były to między innymi: syrop z wykorzystaniem świeżych ziół, syrop z cebuli, napary z imbiru i cytryny itp. Każdy z opiekunów opisał proces wykonania i zastosowania. Podczas tych wszystkich czynności zwracaliśmy uwagę, na najczęściej występujące choroby i możliwość zapobiegania im. W trakcie warsztatów uczyliśmy podopiecznych, że nie mogą sami spożywać żadnych lekarstw.

W Środowiskowym Ognisku Wychowawczym podopieczni przygotowują zdrowe posiłki każdego dnia. Podczas zajęć staramy się urozmaicić formy wykonywania kolejnych posiłków oraz ich walory smakowe. Uświadamiamy dzieciom że zdrowo to też smacznie. Wspólnie wykonujemy atrakcyjne dla dzieci zdrowe posiłki wzbogacone o najważniejsze składniki odżywcze np. owocowe jeżyki, kanapeczki misie z pieczywem pełnoziarnistym i warzywami, kolorowe koreczki mięsno - warzywne, sałatki owocowe, domowe ciasteczka z bakaliami itp. Dajemy dzieciom możliwość realizacji własnych pomysłów. Uczymy dzieci zasad rozsądnego wykorzystywania żywności, kształtowania estetyki. Zachęcamy do samodzielnego wykonywania posiłków i współpracy z innymi.

Więcej artykułów…